Een beetje geschiedenis

Voor de geschiedenis van de bandrecorder verwijs ik naar een goed artikel van Wikipedia

https://nl.wikipedia.org/wiki/Bandrecorder

In de verdere ontwikkeling van de bandopnemer of bandrecorder hebben vooral Europese fabrikanten een grote rol gespeeld. Zodanig dat de Europese technologie inzake opname- en weergave technieken de wereld rond werd geprezen.

Eén van deze ontwikkelaars en fabrikanten die op dat punt de toon heeft gezet, was de Zwitserse fabrikant “Studer – Revox“. De firma Studer ging vooral de zuiver professionele toer op en de firma Revox was meer gericht op de consumentenmarkt. Alhoewel dient vermeld dat Revox de geroemde B77 bandopnemer verder ontwikkelde tot de meer professionele recorder zoals de PR 99 die ook in klankstudio’s werd gebruikt.

De oprichter en het levenswerk van Studer – Revox was Audiopionier Willi Studer (1912 – 1996 ). Over hem is trouwens een prachtig boek verschenen bij “Oesch Verlag” in het jaar 2001 en samengesteld en geschreven door Peter Holenstein. Spijtig genoeg is het boek niet meer te vinden en als je het tegenkomt op bv. eBay rijzen de prijzen de pan uit. Maar het boek is zeker een aanrader voor iedere liefhebber. Het boek is enkel en alleen in het Duits verschenen.

Dat uiteindelijk de bandopnemer de race tegen de digitale opslag en weergave moest verliezen, was natuurlijk voor de liefhebbers en professionele gebruikers een spijtige zaak. Toch was de bandopnemer niet dood, integendeel, de echte liefhebbers van de analoge muziek in studiokwaliteit bleven bestaan en ook in de radiostudio’s was de bandopnemer niet onmiddellijk weg te denken.

Dat was ook begrijpelijk, de bandopnemer was reeds meer dan 35 jaar gebruikt voor analoge opslag en weergave. Dus de magneetband kan ook beschouwd worden als de cultuurdrager van een lange historische periode vanaf de begin jaren 50 tot zeker begin de jaren 2000!

Het laatste productiejaar van de firma Studer AG dateert van het jaar 2002 waarin de laatste Studer A807  werd gebouwd.

De goede kwaliteit van van de bandopnemer komt doordat de apparaten van de firma Studer – Revox van uitzonderlijk kwaliteit waren en nog steeds zijn. Van de Revox apparaten A77 – B77 – PR 99 zijn onderdelen nog vrij goed verkrijgbaar en zijn er nog altijd toptechniekers te vinden die deze apparaten kunnen onderhouden en herstellen.

En nu heden ten dage waar ook de Vinylplaat haar comeback meemaakt (en terecht)  zal dat ook voor de bandopnemer zo zijn. Op de tweedehandsmarkt is zeker wat te vinden, maar pas op, niet alle toestellen verkeren in goede staat of zijn niet de moeite waard om hersteld te worden. Want uitspraken zoals “ik heb nog wat op zolder gevonden, een oude Revox en hij speelt nog”, doen toch mijn wenkbrauwen fronsen hoor.

Dus als je wil starten en je bent er niet goed in thuis, kan je beter raad vragen of opzoeken, er zijn verschillende  internetsites waar je goede en voldoende informatie vindt opdat je je niet in een avontuur zou storten en je op dat gebied niet aan je trekken komt en zou afhaken. Dus goede info is belangrijk op alle vlakken, zowel voor de beginner als voor de gevorderde liefhebber.

Wat ik mij nog herinner van die tijd is dat de belangstelling voor de bandopnemer geweldig groot was.

Ik vermeldde reeds het boek over pionier Willi Studer, maar behalve dit boek is er ook  een andere ZEITSCHICHTEN Magnetbandtechnik als Kulturträgeraanrader. Het is een boek geschreven  door de drie auteurs Friederich Engel, Gerhard Kuper, Frank Bell en Wulf Münzer .

Titel “ZEITSCHICHTEN : Magnetbandtechnik als Kulturträger Erfinder – Biographien und Erfindungen”.  Tweede uitgave 2010 verlegt von “Polzer” – Duitse uitgave.

Dit boek is werkelijk de bijbel met een volledig overzicht van het ontstaan van de techniek en alles wat er bij hoort.

Er is een vrij goed overzicht te vinden over de bandopnemer en zijn ontstaan op Wikipedia. Dit artikel is vrij goed en zeker niet volledig maar het geeft toch een overzicht van de evolutie.