Naar muziek luisteren en beleven

Muziek als cultuurdrager :

Naar muziek luisteren of beleven. Het zijn twee begrippen die apart of tezamen kunnen omschreven worden. Het is maar hoe je het zelf bekijkt, hoort of beleeft.

Over muziek zijn er al bibliotheken vol verschenen en er komen er nog altijd bij.

Lezen over muziek, in welke vorm dan ook, is  goed en schept een aparte ervaring dewelke ons inzicht in het medium sterk kan verruimen. Of het nu gaat over oude muziek, polyfonie, barok, romantiek of moderne muziek (waartoe ik de Jazz en popmuziek , wereldmuziek volledig bijreken). Het is en blijft een vrij groot arsenaal om muziek te beleven.

Het is een grote bron van cultuur in de wereld. Er wordt overal  gespeeld , gezongen en gedanst. Daarom heeft muziek in ons leven een eigen betekenis en beleving.

Muziek is ook emotie. Er is van klassiek tot rock en alles wat onder deze noemer valt, muziek gemaakt voor/over blijdschap en vreugde maar ook  voor/over verdriet.

Radio “Klara” heeft hierover twee boeken uitgeven met ieder 10 CD, een echte aanrader voor de gevorderde als beginnende luisteraar.  “Iedereen Klassiek – muziek voor alle emoties”

Muziek is dus puur genieten. Zeker live uitvoeringen zijn aan te bevelen. In de klassieke muziek is dat een absolute aanrader. Bij rock- en popconcerten moet ik spijtig genoeg vaststellen dat de decibels daar de overhand hebben. Enige kwaliteit is dus zeker aan te bevelen.

Ik wil dit even onder de aandacht van mijn geachte lezer brengen want muziek is buiten een grote brok cultuur wereldwijd, ook een bron van geschiedenis. Door de eeuwen heen is muziek altijd uniek verbonden geweest aan de periode waarin ze is ontstaan. Deze cultuurgeschiedenis heeft die dit medium tot een uniek tijdsbeeld gemaakt en dat zullen wij koesteren en overdragen als cultuurerfenis aan de volgende generaties.

Ik verwijs naar het internet waar je enkele interessante websites kan vinden waarop je over dit onderwerp heel wat kunt lezen. Niettegenstaande dat is het soms aan te raden voordat je begint te surfen op het internet, eerst in de literatuur opzoekt wat je juist wenst te vinden.

Via de websites van verschillende boekhandels is er heel veel te vinden, dus wat rondneuzen op internet loont zeker de moeite.

Boeken :

  • Geschiedenis van de westerse muziek: Donold J. Grout – Claude V. Palisca uitgeverij Olympus.
  • L. van Beethoven : Biografie  auteur Jan Caeyers , zie ook volgende website

http://www.leconcertolympique.eu/nl/jan-caeyers/dirigent

  • De zin van muziek :   auteur Leo Samana :

https://nl.wikipedia.org/wiki/Leo_Samama

  • De Vlaamse Polyfonie : auteur Ignace Bossuyt  uitgeverij “Davidfonds / Leuven “

https://nl.wikipedia.org/wiki/Ignace_Bossuyt

Er zijn nog geweldige uitgaven over muziek te vinden. Zeker in de geschiedenis van de popmuziek zullen velen hun gading vinden in de erkende boekhandels.

Aanrader via web :

https://nl.wikipedia.org/wiki/Muziekgeschiedenis

Binnen dit onderwerp zijn de volgende deelgebieden te onderscheiden:

Ik wil hier enkel vermelden dat de muzieknotatie (notenbalk) is ontstaan rond het jaar 1000. Er werd namelijk steeds meer in kerken gezongen en men zocht een eenduidige muzieknotatie. De vinding wordt toegeschreven aan Guido van Arezzo.

Verder uitwijden over dit onderwerp is niet de bedoeling. Mijn website heeft als doel de geïnteresseerde lezer op weg te helpen en aan te zetten om er wat meer over te weten te komen.

Beleven van muziek :

Muziek beleven kan men tegenwoordig overal. Thuis, zelfs onder de douche of in de auto. Alles is mogelijk . Ook inzake opslagmedia zijn wij tegenwoordig goed bediend. Vooral de digitalisering van  het medium heeft daartoe bijgedragen. Hierdoor werd het mogelijk om muziek over een groot publiek te verspreiden en toegankelijk te maken. Muziek streamen is daar een onderdeel van, met zowel zijn voor- als zijn nadelen.

Wie thuis op een hoog niveau naar muziek wil luisteren, zal hiervoor wel moeten investeren in een goede installatie. Hierover heb ik reeds wat geschreven op deze website.

Over de pro en contra van de LP en de CD , vind je hier meer informatie

Als analoge drager is de “Bandrecorder” in opgang.  Er is zelfs een volledig nieuwe ontwikkelt en op de markt gebracht door:

Ballfinger in Duitsland Type : m-063 technische gegevens te vinden op hun website.

De firma “Teac” heeft dit jaar  (2018) een nieuwe dubbel cassette recorder op de markt gebracht.

Laat ons hopen dat de cassetten voor op te nemen niet achterwege blijven ! Oude cassettes kopen in de kringwinkel of tweede hands is af te raden, meestal zijn ze slecht bewaard en komt de oxide laag los van de polyesteronderlaag , via eBay zijn er nog verschillende aanbieders van nieuwe cassetten.

De toebehoren voor grote spoelenrecorders kan je vinden bij  Revox-online en ook bij Darklab kan je terecht voor nieuw bandmateriaal

Verder zijn er nog heel veel liefhebbers van de minidisc die door Sony is  uitgebracht. Het systeem was en is nog steeds geliefd bij de muziekliefhebber. Zeker de versie HIMD en MDLP uitvoeringen waren succesvol. Spijtig dat Sony daarmee om zuiver commerciële redenen gestopt is.

Sony is een bedrijf dat knappe technologie ontwikkelt maar verdient terecht een rode kaart inzake klantenbenadering. Sony laat zijn klanten nogal gemakkelijk in de steek. Harde maar terechte woorden maar menige liefhebber zal deze mening delen. Sony heeft zelfs de software “Sonicstage” om je minidisc via PC te kunnen bedienen van internet gehaald. Zelfs dat is de consument niet meer gegund, een puur schandaal.

Vele elektronica bedrijven zijn voor niets verlegen en maken er een echte soep van. Tientallen modellen van dezelfde toestellen. Om gek van te worden …en dan maar klagen dat de consument niet volgt.

Uit mijn lange ervaring maar zeker ook deze van andere blijkt dat deze bedrijven technisch sterk bezig zijn met nieuwe ontwikkelingen. Commercieel is het echter gewoon een ramp voor de consument die eigenlijk niet weet wat hem juist verkocht wordt. Meestal een oud model… enz.

De firma “Technics” heeft zijn beroemde platenspeler type 1200 opnieuw uitgebracht en een volledige update bezorgt.

Zo zie je maar dat alles wat muziek kan opnemen – en weergeven weer terug is van weggeweest, al is het echt nooit uit de huiskamer en studio’s verdwenen.